"..a drink from my cup of sunshine"

Etter et langt og deilig sommeravbrekk fra sosiale medier er jeg på plass igjen :) 
”Every morning I start with a drink from my cup of sunshine...” - Dodinsky

De fleste av oss har fått nyte sol og varme i uvant store mengder i sommer, og jeg fikk lyst til å ta med meg disse "sunshine-ordene" inn i høsten – sammen med dosene av gode sol-vitaminer!

Å starte dagen med litt inntak av sol, i overført betydning, tror jeg er bra for meg; Det kan fort sette standard for dagen videre! ”A drink from my cup of sunshine” kan være så mangt; Noe som kan gjøre øyeblikket lysere, noe som gjør godt, gir energi, et løft, Små ting, større ting. Det kan være smaken og lukten av den gode koppen med morgenkaffe/te, en deilig dusj, lyset ute, noen ord i en bok, smilet fra noen vi er glad i. 

Å være bevisst disse ”sol-øyeblikkene” er viktig, kjenner jeg for egen del!
Jeg skal ha som mål å starte dagen med en ørliten ”drink from my cup of sunshine”. Ta meg tid til å ta inn små og store ting som jeg setter pris på i livet mitt – men som jeg kanskje ubevisst tar som en selvfølge. Kjenne på ”sol”, takknemlighet, for mennesker, situasjoner, steder, ting jeg er glad i.

Ha en strålende sol-dag der du er, med eller uten fysisk sol! 
Åse

 

cup of sunshine.jpg

Everyone smiles in the same language.

Jeg leste om ei yngre mor som beskriver hvordan hun for noen år siden gikk fra et håp om å overleve til et ønske om å leve. I løpet av ett sekund. Hun glemmer aldri opplevelsen. 
Hun er ute og går, er i sorg, kjenner seg ensom, har ikke smilt eller kjent glede på lang tid. Som sørgende opplever hun at alle slår av smilet når de treffer henne; Hun møtes med nedslåtte blikk og dempet toneleie. Denne dagen er det plutselig en fremmed, en eldre mann, som skiller seg markant ut i den travle menneskemengden. Han smiler til henne. "Han skinner nærmest”, skriver hun. Mannen kjenner ikke hennes historie, og han gir henne, uten å vite det, en stor gave.  "Det er mye kjærlighet, verdighet, håp og nærvær i et smil. For meg var det nok til å tro på livet igjen. Han satte spor i meg, dype spor!"

"Jeg kledde på meg hans gave til meg, smilet, og dro hjem", skriver hun.
"Kledde på meg". I det ligger et bevisst valg, tenker jeg. Hun kjenner hvor godt det er for henne å bli møtt med et smil, og bestemmer seg for å "kle på seg" sitt smil når hun går videre - uansett hvordan situasjonen hennes er. Fordi det hjelper henne, fordi det gjør noe med henne. Fordi hun selv har kjent hvor godt det er å bli møtt med et smil. Hun deler opplevelsen med guttene sine når hun kommer hjem, og de bestemmer seg for å innføre en evigvarende tradisjon; Smil til en fremmed! Enkelt – og veldig verdifullt. (Bianca Simonsen; Hverdagsheltinne 7.april 2017)

Et smil betyr det samme på alle språk.
Guttene mine og jeg besøkte Tanzania for noen år siden. De var tenåringer, 13 og 15 år gamle. Jeg hadde vokst opp der, og var tilbake for første gang siden barndommen. Opplevelsene var mange, fra safarier med et fantastisk dyreliv til masaier i Masai Mara, strandliv, dhow-båter og fisking langs kysten av Kenya. Et vell av inntrykk. Det som likevel satt sterkest igjen hos oss alle etter disse 4 ukene var smilene, varmen, livsgleden hos menneskene vi møtte! Vi snakket ikke samme språk, men vi kjente likevel på en spesiell kontakt; "Everyone smiles in the same language." 
Ha en riktig så fin dag, og del villig vekk på smil til dem du møter på din vei! Det kan bety mer enn du aner. :)   Åse 

everyone smiles.jpg

”Å kunne være i livet akkurat sånn som livet er.”

”Søren Kierkegaard sa at gjennom kriser kommer man på et nytt nivå av innsikt i livet.
Det skal knake litt. Det er det som er livet. ” – Anders Baasmo Christiansen

24.02.2018 fikk jeg med meg programmet ”Lindmo” (NRK1) med bl.a. skuespillerne Anders Baasmo Christiansen og Pia Tjelta som gjester. Anders Baasmo Christiansen mistet moren sin midt i opptaket til tv-serien ”En natt”, og ønsket å snakke om det å være menneske på godt og vondt. Jeg likte ærligheten og den åpne og ”enkle” måten de snakket om temaet på.  Selv syntes jeg det var godt å ta med seg noe av det de sa videre.

”…Folk begynner å tro det er normalt å være perfekt, hvilket er det unormale. 
Det å være menneske er å ha det dårlig en dag og ha det godt en dag.

Det er å være tøff en dag og være teit en dag.
Det er å være sterk en dag - og svak en dag.
Det å være menneske er også å miste noen du er glad i.
For er det noe som er sikkert, så er det at vi alle skal dø.

Det er så viktig å snakke om dette, for det er det som er å være menneske. ”
Anders Baasmo Christiansen

Anders Baasmo Christiansen sa at han hadde strevd, følt seg som i en grå sky, et tåkehav;
”Man har prøvd å ta seg sammen, skjerpe seg, holde ut, alt som er det motsatte av selvaksept.
Da jeg begynte å skjønne at det er greit at det er sånn akkurat nå.. , så letta faktisk tåka.
Skyen forsvant da jeg sa til meg selv ”Sånn har jeg det nå. Og det er helt ok. ”

Søren Kierkegaard sa at gjennom kriser kommer man på et nytt nivå av innsikt i livet.
Det skal knake litt. Det er det som er livet.

”Å kunne være i livet akkurat sånn som livet er.”
Pia Tjelta fulgte opp med å si hvor glad hun er for psykoterapeuten Caspar Seip; 
”Jeg har ofte sagt at han har reddet mitt liv. Han har lært meg å kunne være i livet akkurat sånn som livet er. Caspar har på en eller annen måte ufarliggjort for meg det å ha sterke emosjoner; ”Kan du klare å ha det sånn som du har det - akkurat nå?” kan han spørre.
Pia: ”Ja… jeg skal klare det akkurat nå”…   
C.S: ”Og nå da?”    Pia: ”Jo..jeg klarer det også. Akkurat nå.”
Jeg opplever at han har lært meg at jeg kan håndtere sterke følelser.  Lært meg at det tåler jeg. Jeg kan klare å  takle livet sånn som livet er. ”

Å akseptere livet, godta at ting er som de er, det tenker jeg er med på å holde oss fast i livet. Selv om livet til tider kan være både krevende og tøft, er det lettere for oss å være i det når vi aksepterer. Aksepterer situasjonen - og aksepterer oss selv der og da, med plusser og minuser. 
 For så å gå videre derfra. Skritt for skritt. I veldig gode dager, midt-i-mellom-dager og i dårlige dager.  ”Det skal knake litt. Det er det som er livet.” Og med knakingen øker ofte innsikten;
Jeg tror at mange av oss blir klokere, mer ydmyke, mer sårbare – og også mer takknemlige.
For det mangfoldige livet vi er en del av.

Alt godt, der du er i ditt liv akkurat nå!  Åse

One step at at time - Ett skritt om gangen

One step at at time - Ett skritt om gangen

På vei mot "Nytt land"

Det er ikke alltid dagen, arbeidssituasjonen, relasjonen - eller selve livet tar den retningen vi tror, forventer eller håper. I teksten ”Livets katedral” har Mons Leidvin Takle skrevet noen ord om å bygge broer til "nytt land" når ting går på tverke for oss, og jeg tenker at disse ordene kan brukes både i små og store sammenhenger;

"La ikke drømmene som gikk i stykker få stjele livet fra deg.

Med steiner kan du bygge murer som stenger deg inne

eller broer som fører deg til nytt land.

I dag strekker Livet fram sine hender til deg."

 Enten vi opplever mindre hverdagsproblemer eller større livskriser er det så viktig å forsøke å se etter muligheter, noe som fungerer, bruke byggesteiner som kan hjelpe oss videre, "bygge broer" - i stedet for å mure oss inne i det som er vanskelig eller ødelagt. Da blir vi ofte sittende fast der. Og avstanden til andre mennesker, til ”verden utenfor” vår mur vokser.

"Nytt land" er fint, synes jeg. Det gir et håp om noe annet, en forventning som kan gi energi, et løft.  Å ”bygge broer som fører deg til nytt land” sier meg noe om at vi alle har muligheten til å være med i, og et ansvar for, byggeprosessen i vårt eget liv. Det er vi selv som velger hvilke steiner vi til enhver tid bygger med. Drar vi på steiner, bruker vi steiner som er med på å mure oss inne; holder oss fast i tanker, situasjoner, mennesker, steder – som ikke er bra for oss? Eller velger vi steiner; tanker, handlinger, holdninger, mennesker som kan hjelpe oss videre; Gir energi, mot, håp, livsglede?

Hvilke byggesteiner bruker vi, ofte ubevisst, i det daglige?
Byggesteiner som murer oss inne kan være:
Selvmedlidenhet, motløshet, utakknemlighet, arroganse, sinne, selvhevdelse, bitterhet, uvennskap, vrangvilje, påståelighet, se situasjonen med skylapper, hat….

Byggesteiner som kan hjelpe oss å bygge broer kan være:
Håp, mot, vilje, glede, ydmykhet, åpenhet, tilgivelse, vennskap, kjærlighet, takknemlighet, aksept, humor, være lyttende, pågangsmot, villighet til å ta sjanser, se situasjoner fra flere sider....

Å være bevisst hvilken byggestein vi lar sorgen være er også viktig. Selv om vi så gjerne skulle vært den foruten, så er den der. Livet er... også sorg. Å la sorgen ha sin naturlige plass i oss, uten at vi verken ”krangler” med den, dytter den vekk, eller løfter den fram i ”høysetet”, gjør at vi kan ta sorgen med oss sammen med de gode byggesteinene på vår vandring videre mot ”nytt land”– i stedet for at den bidrar til å mure oss inne.

Når vi bygger, bygger vi stein for stein. En ting om gangen. Små skritt. Å være tålmodig og støttende med seg selv i byggeprosesser er viktig! Ta den tiden du trenger. Vi er ulike, og noen ganger tar byggeprosesser lang tid. Uforutsette ting kan skje underveis. Å ha en ”byggeplan” for broen din kan være motiverende. Da er det lettere å se den neste steinen, det neste lille skrittet. Når vi strever i motbakke er det særlig viktig med små skritt.

Bruk gode steiner, og ta godt vare på deg selv – der du er!  Alt godt! Åse

"Med steiner kan du bygge broer som fører deg til nytt land - eller murer som stenger deg inne" Fra "Livets katedral" av Mons Leidvin Takle

"Med steiner kan du bygge broer som fører deg til nytt land - eller murer som stenger deg inne" Fra "Livets katedral" av Mons Leidvin Takle

"Den som aldrig lever nu, lever aldrig. Hvad gör du?" - Piet Hein

Håper du har hatt en fin start på 2018! Jeg tar med meg noen ord fra Piet Hein inn i det nye året, kanskje de kan være aktuelle for deg også?

Lever du i hui og hast med mange fysiske eller mentale post-it-lapper på kjøkkenbordet, på arbeidsplassen, i hodet? Mange trives med å ha almanakken full av gjøremål, og føler at det er nettopp da de lever. Men hvis du trives med et annet tempo, og merker at tiden, dagene, ukene spises opp av alt du må eller ”burde” gjøre; Stopp litt opp og spør deg selv om det er én liten ting du kan gjøre for å endre retning.  Hvordan føler du at du lever på en god måte, for deg selv og for dem rundt deg. Hva skal til for at du kan føle at du "lever nu" ?
Ta godt vare på deg selv! 

Alt godt! Åse

den som aldri lever .jpg

"Nå skapes nye minner"

Jeg ønsker hver og en av dere en gledelig jul, med ro og tid til å ta vare på hverandre, til å glede andre. 

For noen kan denne høytiden være vanskelig. Fordi de har mistet noen, fordi familien er langt vekke, fordi noen er syke, fordi familien er i oppløsning.. Alt blir ekstra sårbart i julen.

Jeg fikk nettopp et julekort fra en familie på fem som var blitt til fire i høst. Far og tre små jenter hadde mistet mor. Far skrev blant annet; "Livet er...   Takk for 2017 - fullt av kontraster.... I år vil en stol stå tom, og tomrommet vil være stort. Minnene om det som har vært skal komme, men nå skapes nye minner. " 
Det gjorde inntrykk på meg med vinklingen han valgte i den situasjonen han og familien er i; "..men nå skapes nye minner". 

For oss alle så er livet fullt av kontraster. Noen får mer enn andre, men alle får vi noe som er tungt å bære. Og det er så viktig å ta med oss gode minner fra det som har vært, samtidig som vi gir plass for nye minner som kan løfte oss, glede oss, gi mot og styrke til å gå videre. 

Mange varme tanker til deg for julen - og for det nye året! Samle på gode minner fra året som har vært, og skap deg mange nye minner underveis i det neste! 

Åse

julekort1.m.tekst.jpg

"Every moment is a gift in our hands"

En yngre mann som overlevde terrorangrepet i Brüssel rakk å reflektere en del før han ble hjulpet i sikkerhet. Takknemligheten over livet var overveldende da han ble reddet.
”Heretter skal jeg alltid minne meg selv og andre om at hvert øyeblikk er en gave , som vi selv kan velge hvordan vi vil disponere”, sa han.  ”Every moment is a gift in our hands”

Sist helg tenkte jeg på ordene hans, og på hvor viktig det er å stoppe litt opp ved øyeblikkene som plutselig er der, som små gaver. Jeg var på besøk hos Birgitte, en kunstner-venninne som bor på Dutrupgaard i Danmark; en fantastisk liten time-out fra hverdagslivet i Stavanger. 
Da jeg kom inn i rommet der vi skulle male var det plutselig en sterk strime av lys som banet seg vei bortover bordet, og skapte en helt spesiell stemning. Jeg ble bergtatt i noen lange minutter. Lyset, den lille smale stripen med lys, fanget fullstendig oppmerksomheten min, og jeg enset på en måte ikke de mørke omgivelsene. Jeg så bare lyset.

Opplevelsen ble dagens lille dose med hverdagsmagi - og inspirerte til å ta opp penslene.   
(Teksten fortsetter under bildet) 

dutrup.jpg

I ettertid reflekterte jeg over dette med lys og mørke. Over hvordan lysstripen ikke hadde gjort sånn inntrykk på meg hvis ikke det hadde vært for alt mørket rundt. Uten mørket hadde jeg faktisk ikke lagt merke til lyset i det hele tatt. Kontrastene mellom lyset og mørket skapte den spesielle stemningen.

Jeg tenkte på hvordan kontrastene også er en naturlig del av selve livet. Både lys og mørke hører med i våre liv, og gjør oss til den vi er. Lyset og mørket er ulikt fordelt – men Livet ER ”både – og” for oss alle. Å akseptere livet som det i øyeblikket er, gjør det lettere å være oss. Jeg sier ikke at dette er enkelt, men at det er godt for oss – når vi velger ut det som det hjelper oss å tenke på. I stedet for å velge det som drar oss ned. Jeg tenkte på hvordan det hjelper oss når vi velger å se etter de små gode øyeblikkene som ”lyser” i hverdagen vår.  De er alltid der.

“Lyset
du treng
finst”
Helge Torvund

Ingveig, en venninne som har kreft, snakker om hvordan hun hver dag leter etter, og finner,  ”Dagens skatt”. Det kan være små ting der og da; den flotte himmelen ute, fargerike høstblader, lyset fra sola... eller større  hendelser.  Fokus på ”Dagens skatt” gjør det litt lettere for henne å takle dagene. Hun er mer bevisst gavene som bare er der – og sier at takknemligheten vokser sammen med gleden over øyeblikkene;

”Every moment is  a gift in our hands”

Jeg ønsker deg mange gode lysstrimer på din vei i dag!  
Åse

every moment.jpg

Du skal få en dag i dag!

”Dagene som kommer eier vi, og det å gjøre dem gode eier vi også.”  Susanne Thornes

I det siste har jeg stadig blitt både imponert over og inspirert av Susanne Thornes. Mannen hennes/familiefaren ble utsatt for en alvorlig ulykke i mai. Han ble påkjørt av en lastebil og var så sterkt skadet at det lenge så svært mørkt ut. Susanne holder familie og venner løpende orientert om situasjonen gjennom en facebook-side. Måten hun tenker på, skriver på, holder humøret oppe på,  deler situasjoner med oss på.. gjør virkelig inntrykk på meg. I måten hun skriver på skinner det gjennom at hun ser etter det lyse, det gode, morsomme, det som gjør øyeblikket, timen, dagen, lettere. Selv i de tøffeste ”rundene” klarer hun å holde fokuset på det som bygger opp, istedenfor på alt som kan gå galt, eller ikke er bra. Gjennom holdningen og ærligheten sin gir hun så mye til oss andre, midt i alt det hun selv står oppe i!

For ikke lenge siden sto setningene nedenfor i en lengre oppdatering fra Susanne;
”Denne uka ble det nok litt to skritt frem og to tilbake for oss, men med mange, mange lyse glimt og morsomme øyeblikk. Vi holder god stim mot nye dager som kommer, og det er det eneste vi vet nå. Dagene som kommer eier vi, og det å gjøre dem gode eier vi også. Det gjør også dere der ute. Lag gode dager der dere er.”

Vi har alle vårt, av både små og store utfordringer og problemer. Men for min del kjenner jeg at jeg har så godt av å bli røsket litt opp i innimellom. Jeg kan lett gå inn i en slags merkelig modus hvor jeg bare ”er”, ”gjør”, tar gode ting som en selvfølge, blir irritert for små ting osv. Det Susanne deler, og måten hun takler den tøffe situasjonen på, gjør meg ydmyk i forhold til mine egne problemer. Jeg ser hvor bra jeg egentlig har det akkurat nå, og får stadige tankevekkere på hvor viktig det er å sette pris på dagen i dag. Blir mer bevisst at jeg selv kan gjøre så mye for at både dagen og situasjonen  kan være bra/lettere/kjekkere/…både  for meg selv og for dem rundt meg.

Ha en riktig fin dag, lag deg en god dag der du er!  
Varme hilsener fra Åse

Teksten legges ut etter å ha kontaktet Susanne Thornes i forkant. 

Teksten legges ut etter å ha kontaktet Susanne Thornes i forkant. 

"...å fokusere på det som fungerer"

”Aurora-teorien går ut på å fokusere på det som fungerer.” – Aurora 18 år

I det siste har jeg lest eller hørt om yngre mennesker, som på tross av det de gjennomgår viser en spesiell styrke og visdom. De har en utstråling som griper tak i meg, og får meg til å lytte. Aurora, 18 år, er en av disse. Av venninner blir hun beskrevet som en sprudlende jente, en ukuelig optimist. Aurora er nå alvorlig kreftsyk.

”Vi har legeteorien, og så har vi Aurora-teorien, ”sier hun. ”Aurora-teorien går ut på å fokusere på det som fungerer.” Hun mener at det handler om holdning; å fokusere på det hun har, på øyeblikket, på livet her og nå. ”Jeg har alltid tenkt at jeg lever en dag om gangen. Det gjør jeg nå også. Jeg vil gjøre så mange ting som mulig. Ting går tregere enn tidligere, men jeg klarer det!”

 Hun merker så godt selv hvordan ”gode, positive tanker skaper gode ringvirkninger”, og er bevisst på at det for egen del ikke nytter å sitte alene og gruble. ”Da må jeg komme meg ut, ringe til en venninne, snakke med noen.”

I Auroras tanker er det også alltid noen som har det verre enn henne. Det hjelper henne å se verdien i eget liv, og å fokusere på det som er konstruktivt i stedet for på det som ikke fungerer, det som tapper. Å fylle seg selv og dagen med farger. 

I hektiske hverdager tror jeg det er lett å komme inn i et spor hvor vi henger oss opp i situasjoner, ting eller mennesker som i våre øyne ikke fungerer – og som skaper irritasjon, frustrasjon, oppgitthet. Ting som gjør dagen grå. Jeg tar meg i hvert fall i å tenke at jeg, og sikkert mange med meg, kan trenge å være litt mer bevisst Aurora-teorien i vår hverdag; Å være bevisst våre holdninger, ”å fokusere på det som fungerer” og leve, en dag om gangen.
Å være bevisst verdien i å fylle oss selv og våre dager med farger. 

”Livet er for kort til å være grått. Fyll deg selv og dine dager med farger.”  - Karsten Isachsen

Ønsker deg en god dag!

Varme hilsener fra Åse 

fylldagen.med.farger.jpg

"..dager i alle farger, bare ikke grå!"

"Jeg har dager i alle farger, jeg, bare ikke grå!" - Wenche Foss

Wenche Foss hadde en erkjennelse av at livet består av dager i alle regnbuens farger. Vi har gleder, sorger og midt-i-mellom-dager. Alt hører med i et liv - selv om mengden av det ene eller det andre er ulikt fordelt. 
Jeg liker så godt holdningen hennes til grå dager; Hun ville ikke ha grå dager i livet sitt!
Ebba Haslund skrev boka "Aldri en grå hverdag" om Wenche Foss, som bestemte tittelen selv. 
"I ordene «aldri en grå hverdag» ligger en bevisst holdning. Wenche mente at den sorte farven hører med i bildet, de svarte dagene kan vi ikke unngå. De grå derimot, dem lager vi selv." 
(fra Forordet)  Wenche Foss mente at det var vår oppgave, vårt ansvar, å være bevisst i forhold til hva vi fyller oss selv og dagene vår med, så vi ikke havner i en grå fargeløs tåke! 
 Min erfaring er også at vi alltid, selv om det ikke alltid er like lett, kan lete etter "farger"; noe som kan gjøre godt, skape glede, sette litt farge på dagen. Karsten Isachsen sier det på denne måten; "Livet er for kort til å være grått. Fyll deg selv og dine dager med farger!"  
Ta små gode valg i hverdagen. Det vi fyller oss selv med, smitter også over på andre. 
Ha en fin og fargerik dag!
Åse