"Ta imot…ein himmel på ei jord" - Elin Furubotn

Ta imot..ein himmel på ei jord. Teksten og melodien til Elin Furubotn gikk rett inn hos meg. Gjorde umiddelbart noe med meg. Det er ikke alltid jeg vet hvorfor jeg blir så berørt. Jeg vet bare at det er noe som treffer en nerve.

Mange av Elin Furubotn sine sanger/tekster har vært gode for meg i de ulike prosessene jeg har vært i. De har åpnet opp for litt andre måter å tenke på, forholde seg til livet - og til hverdagen på. Gitt noen nye dimensjoner rundt ting jeg er opptatt av. En av tekstene, Ein tanke unna, ble veldig viktig for meg i perioden etter at jeg mistet Ivar. Den hjalp meg til å ta en ting om gangen, velge fokus, velge meg én god tanke, mens jeg skritt for skritt kom meg videre. Jeg tok kontakt med Elin, takket henne, og fortalte hvor mye denne teksten, og flere andre, har betydd for meg.

Akkurat denne sangen, Ta imot, er helt ny. Jeg holdt på å forberede et foredrag, var nysgjerrig på sangen - og var nok litt uforberedt på at den skulle bli så sterk for meg, der og da.
Jeg skulle blant annet snakke om takknemlighet. Om Anne Grete Preus, som for et par år siden fortalte at hun, etter alvorlig sykdom, var blitt så klar over hvor viktig det var å sette pris på små og store ting. På det vi har og er. Takknemlighet forgyller dagene, sa hun entusiastisk. At hun brukte ordet forgylling i kombinasjon med takknemlighet ga meg virkelig en tankevekker, åpnet opp og ga meg en ny forståelse av dette med takknemlighet. Det Anne Grete Preus sa fikk meg til å reflektere videre, og jeg skrev ned noen av tankene mine: “Forgylling! Når du forgyller ulike materialer legger du et tynt belegg med bladgull på dem. Jeg ser for meg at når vi snakker takknemlig om - eller ser med takknemlighet på - mennesker, hendelser eller ting som omgir oss, så løfter vi disse opp og fram. Vi legger - i overført betydning - et usynlig, tynt lag med bladgull på smått og stort. Og når vi forgyller hverdagen, er det som om vi får hjelp til å se den med nye øyne. Vi blir så klar over verdien av alt og alle vi har rundt oss, at de - i stedet for å forsvinne i en grå tåke av selvfølgelighet - begynner å skinne. For oss.” (Fra boka “Livet bare er “ 2019)

En del av disse tingene tenkte jeg å formidle videre i foredraget, og da jeg hørte sangen “Ta imot” var det som om teksten og melodien ble en eksemplifisering av nettopp dette: Å forgylle de små hverdagsøyeblikkene. Å se, ta inn - og glede seg over det som er, akkurat nå. Jeg følte at teksten og melodien løftet deler av budskapet jeg skulle formidle

Akvarellen nedenfor er inspirert av teksten til sangen Ta imot.
Hele teksten finner du rett under, i kursiv. Hør på sangen samtidig som du leser teksten.
Sangen får du ved å klikke på linken her - og velge et av alternativene.

Ei sol, ein himmel og ei sky - over ein by.
Her sitte du og eg - og ser
Det myldre på torg og i gater,
Noen sove i parken, andre prater
Me ler på kafé, du tar meg i håndå og knipe litt te

Åååå, ta imot…ein himmel på ei jord

 Ei sol, ein himmel og ei sky - langt fra ein by
Her sitte du og de - og ser
Det myldre av mygg og fluer
Fjelling og maurtuer
Det e stille i huset, men du har stått opp
Sitte på trappa med kaffikopp

Åååå, ta imot… ein himmel på ei jord

 Ei sol, ein himmel og ei sky
Aleina sitte du her i ly
Kvilar deg i ei eng – av fred
Ein åpen himmel ønske deg alt godt i tidå di
Og vinden hviske stilt
Det vonda e forbi

Åååå, ta imot ei himmel på ei jord

- Elin Furubotn -

Det er så viktig, tenker jeg, å velge å stoppe litt opp, se og ta inn - så vi får med oss alle disse fine øyeblikkene. Velge å ta imot - der og da.
Kanskje får vi plutselig et lite glimt av ein himmel på ei jord.

Ha en fin førjulstid, med tid til å dvele litt ved gode hverdagsøyeblikk.

Lyse tanker til deg! Åse

taimot5.jpg