Om å leve - mens vi kan

”Tusen takk for livet! Elsk høyt. Grip dagen, bruk naturen og lev mens du kan.”
Marthe Sundby var norsk og nordisk mester i bodybuilding. Hun døde av leverkreft, 42 år gammel. Dette var en av hennes oppfordringer til oss, formidlet videre av familien.

”Ta godt vare på hverandre og lev i nuet. Ting er ikke så viktig. Hvis jeg hadde fått noen flere dager ville jeg klemt flere folk”, sa hun. Helt til det siste insisterte hun også på å komme seg ut en liten tur. Å kjenne vinden i håret,  og føle på naturen betød så mye for henne, fortalte søsteren.

Jeg får stadig påminnelser, den siste like før jul, om at helsa - og livet - ikke er noen selvfølge. Det røsker kraftig i meg når nære og kjære plutselig blir satt ut av spill en periode, og jeg merker igjen hvordan så mye av ”staffasjen”, det ytre som jeg ofte lar meg stresse av,  plutselig blir uvesentlig. Jeg undres over hvor fort jeg glemmer. Hvor fort jeg, mer eller mindre ubevisst, blir dratt inn i en kavete ”hverdagstrommel”.

Så derfor tar jeg fram disse ordene som var så viktige for Marthe Sundby å formidle videre. Til oss som fremdeles HAR den muligheten, at vi kan glede oss over hverandre, over naturen, over dagen – og livet.  ”Tusen takk for livet” sa Marthe.
Lev mens du kan. <3 Åse  

levmensdukan3.jpg